Om serie litteratur

Bladkompaniet

Populær litteratur har lenge vært stort i Norge. Nordmenn er aktive friluftsmennesker, derfor setter vi sjeldent av tid til å lese vanskelige bøker. Klassisk litteratur står kanskje på hyllene til en del norske mennesker, men de fleste av oss foretrekker bøker som ikke krever særlig fokus eller konsentrasjon. Bøker som er like spennende som de er enkle å lese. For å gi oss et utvalg av slik litteratur, har vi Bladkompaniet. Dette norske forlaget har mer enn hundre år bak ryggen, og har fokusert kun på tegneserier, ukeblader, kioskbøker og serielitteratur siden den beskjedne oppstarten i 1915. Bladkompaniet hjalp flere norske forfattere på veien oppover, og fokuset på populær litteratur ga dem enorm popularitet – endelig kunne hvem som helst kjøpe seg en spennende bok i kiosken og lese den i eget tempo, uten å måtte tilbringe lange kvelder med boken i hånden. Bladkompaniet har gått gjennom en del forandringer det siste tiåret, men de har kommet ut på toppen av en enhver utfordring. Først ble de kjøpt opp av Schibsted, deretter ble Schibsted kjøpt opp av Vigmostad & Bjørke. Nå har Bladkompaniet hendene frie til å invitere nye forfattere samtidig som de brer ut sitt sortiment.

Emilies tid

Serielitteratur handler først og fremst om en pågående historie. Her blir vi kjent med én hovedperson som følger oss gjennom flere bøker. Eller vi følger ham/henne. Hver bok byr på noe nytt. Ny spenning, nye forandringer, nye mysterier eller hindre. God serie litteratur kan holde på i årevis. Jo større popularitet man oppnår, desto mer press vil man ha på seg fra leserne – de vil vente spent på den neste boken, og hovedpersonen må fortsette sin ferd fremover i det uendelige. Emilies tid er et godt eksempel på norsk serielitteratur som har fanget et stort antall lesere. May Grethe Lerum var allerede en kjent forfatter innen kiosklitteraturen når hun gikk sammen med Anne B. Ragde og Trude B. Larssen for å skape en ny serie med bøker. Den første boken om Emilie og hennes spennende liv dukket opp i 2002, og nye bind kom som på løpebånd frem til slutten av 2013. I et helt år kunne norske kvinner (og menn) løpe til kiosken hver måned for å få med seg neste del av Emilies tid. Pseudonymet Helene Holst-Hammerfeldt ble et kjent navn, og bøkene ble solgt i flere millioner eksemplarer.

Raija

Snakker vi lange romanserier, er det nok Raija som er den mest kjente her i Norge. Bøkene er nemlig skrevet av Bente Pedersen, en av landets fremste forfattere innen populærlitteratur. Raija dukket opp på 80-tallet og solgte over fem millioner bind gjennom sin lange historie. Her var Nordkalottens folk i fokus, samt deres vanskelige liv på 1700-tallet. Raija er en serie på hele 40 bøker, alle med sine egne spennende detaljer og fortellinger. Bente Pedersen er en mester hva angår unike, lettleste bøker som fanger oppmerksomheten til leseren. Mange valgte å tilbringe mer tid med en bok i hånden etter å ha holdt seg til Bente Pedersen i et tiår.

Morgan Kane

Vi kan umulig unngå Morgan Kane dersom vi snakker serielitteratur fra Norge. Morgan Kane er trolig den mest kjente romanhelten skapt i Norge, på lik linje med Harry Hole (skapt av Jo Nesbø). Morgan Kane har blitt solgt som varmt hvetebrød – man regner med over tyve millioner solgte bøker i løpet av den lange historien. Her finner du hele 83 bøker, alle like godt skrevet av Kjell Hallbing. Den første boken kom ut så tidlig som i 1966, mens den siste ble utgitt i 1985. Nesten tyve år med spennende litteratur for en rimelig pris! De som har kjøpt inn hele serien kan skryte av en meget verdifull samling, for dette er nesen en kultklassiker som er oversatt til en rekke andre språk og er ettertraktet verden rundt.

Privacy Policy