Om populær litteratur

Pop – populær

Man hører veldig mye om pop overalt. Pop-musikk, pop-bøker, men hva er pop egentlig? Ordet «pop» er en forkortelse for «populær», altså er pop noe som er populært blant massene. Noe som er populært i ekstra stort omfang. Pop-musikk er musikk som er tilpasset så mange menneskers smaker som mulig. Overhodet mulig. Pop-musikk kalles også for mainstream, for det er denne musikken man får servert ute i det fri, uansett hvor man er. Pop-musikk er derfor ikke en sjanger, i bunn og grunn – det er en mellomting mellom alle de andre sjangerne. Det samme gjelder pop-bøker. Dette er verken typiske krimbøker eller filosofiske mesterverk. Ikke romaner eller komedier. Populær litteratur kalles også for kiosklitteratur eller triviallitteratur, siden fokuset legget på underholdningen. Slike bøker har kanskje lavere kvalitet og inneholder mindre kunnskap enn andre, men de finnes overalt, de er veldig enkle å lese og de koster sjeldent mer enn en femtilapp. Av denne grunnen selges slike bøker som varmt hvetebrød, og de ukjente forfatterne er stadig i gang med å skrive nye tekster.

Litteratur for alle

Populær litteratur skal være for alle. Det er det som er hele poenget. Om man absolutt må dele opp markedet i visse nisjer, er det som oftest mann-kvinne man skiller mellom. Kvinner foretrekker romantiske bøker med kjærlighet og drama, mens menn har sansen for action og krig. Ved å skrive så generelt som mulig og ikke sikte seg inn på visse mennesker, har forfatterne truffet et stort segment som gjerne vil lese men ikke orker å sette seg altfor mye inn i bøkene. Her finner du en simpel handling som går rett på sak, stadig spenning og lett gjenkjennelige figurer, samt lette dialoger som lar deg følge med i eget tempo. Flere bøker innen populær litteratur strekker seg over flere bind, der man har den samme hovedpersonen og lignende omgivelser hele veien. Noen mener at populær litteratur er rett og slett dårlig, men man skal ikke dømme for raskt. Mange bøker kan regnes som mesterverk, og man kan bare undre hvor forfatterne får inspirasjonen fra. Noen mener at pop-musikk også er dårlig, men millioner av mennesker kan vel ikke ta feil når de kjøper de nyeste albumene hver måned?

Lang historie

Man kan komme til å tro at underholdningslitteratur er et nytt fenomen, men akk nei. De første bøkene innen sjangeren begynte å dukke opp allerede på 1600-tallet, da i form av såkalte folkebøker. Disse bøkene passet godt for den alltid travle befolkningen i Europa, og siden mange fortsatt ikke kunne lese var det viktig å bruke et enkelt språk – slik fikk folk et insentiv til å lære seg lesing. Allerede da var bøkene rimelige og fantes på de fleste marked. Siden 1800-tallet forstod enkelte entreprenører verdien i dette, og straks dukket opp flere forlag som fokuserte på trivielle bøker med liten kunstnerisk verdi men gripende innhold. Slike verk solgte man for en billig penge til den vanlige mannen i gaten, og slik ble interessen for bøker spredt til et større audiens.

Norske forfattere

Vi har en rekke gode forfattere innen populær litteratur her i Norge, men de fleste av dem har du neppe hørt om. Husk at mange forfattere bruker pseudonymer – derfor vet man ofte ikke hvem som egentlig står bak bøkene i kiosken. En av de mest kjente underholdningsforfatteren er Rudolf Muus, som skrev over femti bøker på i det 19. og 20. århundret. Dessuten skrev han flere hundre hefter, fortellinger, viser og skuespill. Kjell Hallbing har du kanskje hørt om. Han skrev under navnet Louis Masterson og ga ut over åtti bøker om Morgan Kane. Snakker vi kjærlighet og drama, er det Bente Pederson er dronningen av kiosklitteraturen. Med over ett hundre bøker bak ryggen er hun helt unik. Raija og Tre søstre er hennes mest kjente romanserier, mens romanene Mannen som fløy og Anna fikk god kritikk fra alle kanter.

Privacy Policy