Om litteratur av minoritetsforfattere

Statlig støtte i Norge

Norge er et flerkulturelt land med mennesker fra hele verden. De har bodd side om side med oss i nesten ett hundre år, men vi har fortsatt vanskeligheter med å forstå dem og kulturen de kommer fra. Det er her fremmedfrykten får grobunn, derfor er det utrolig viktig å lære seg å forstå andre mennesker. Forstå hvor de stammer fra og på hvilke måter de er annerledes enn oss. Gjennom spennende bøker forteller slike minoritetsforfattere om sine liv, sine tanker og frykter, sine lidenskaper og sin bakgrunn. De siste ti årene har NFF (Norges forfatter- og oversetterforening) satt av store summer i stipend for slike forfattere, slik at deres stemmer kan bli hørt i landet vårt. Takket være denne hjelpen har en rekke talentfulle forfattere dukket opp. Vi håper denne utviklingen fortsetter, og at Norge blir en sentral del av den «nye» verdenen, der alle tanker og stemmer blir hørt, uansett hvor de kommer fra.

Uten å fordype oss altfor mye inn på hva som skiller minoritetsforfattere fra andre, gir vi deg her fire bøker du absolutt bør lese dersom du er interessert i et annet synspunkt og spennende fortellinger fra andre deler av verden;

Ralph Ellis, The Invisible Man

Denne klassikeren av en bok fra 1952 er et mesterstykke uten like. Boken er skrevet av en svart amerikaner, og skildrer det vanskelige livet de frie slavene hadde etter borgerkrigen i USA. Hvordan de prøvde seg frem, hvordan de prøve å utvikle seg og komme forbi diverse utfordringer samtidig som «hele verden» var imot dem. Her kommer man dypt inn i raseskillene i USA og hvor vanskelig det var å tilpasse seg en verden dominert av hvite. Reisen går fra sørstatene til New York, der drømmen om likestilling og respekt straks blir kvelt av fordommer. Ralph Ellis forteller om hvordan det er å være usynlig, å leve i en verden der du ikke blir lagt merke til uansett hva du gjør.

Chinua Achebe, Things Fall Apart

Denne nigerianske forfatteren har skapt overskrifter siden debutboken Things Fall Apart. Her begir man seg ut i Nigerias glemte samfunn, der sosial status, respekt og ære fortsatt står sentralt i hverdagen. Man møter en sterk mann som er på vei til å bygge sitt hus og vokse på den sosiale stigen, når ting begynner å falle fra hverandre. Samtidig som man blir kjent med de unike forholdene i Nigerias samfunn får man også vite om den negative effekten europeiske misjonærer hadde på det afrikanske landet. Things Fall Apart har blitt oversatt til en rekke språk, og gir leserne en virkelighetstro opplevelse av Afrika slik det en gang var (og fortsatt er enkelte steder).

Salman Rushdie, The Satanic Verses

Den indiske forfatteren har skapt store overskrifter verden rundt med sine meget spesielle, nærmest magiske bøker der han drar oss inn i en spesiell stemning. Rushdie forteller om sine omgivelser, men legger til et dryss magi og mystikk inn i det hele for å fange oppmerksomheten til leseren. Han drar oss gjennom sine bøker i skyhøy fart, og det er spesielt The Satanic Verses som har gitt ham det verdenskjente navnet. Boken startet med et pang, og skyter gjennom handlingen i en såpass høy fart at man nesten ikke legger merke til de tallrike filosofiske diskusjonene og tankene som Rushdie legger frem på en naturlig, fengende måte.

Waris Dirie, Desert Flower

Denne boka sendte sjokkbølger gjennom når den endelig kom på trykk. Historien til den vakre modellen og aktivisten Waris Dirie, fra ekstremt vanskelige kår i Somalia og flukten til London er en ekstremt spennende bok som vil åpne en helt ny verden for deg. Dette er en av ytterst få bøker som beskriver livet i Somalia, og alt det grusomme folk må gå gjennom der på daglig basis. Desert Flower er en biografi, der Dirie forteller om både pinlige, forferdelige og vakre øyeblikk i hennes liv og hennes vei oppover mot drømmene.

Privacy Policy