Om kriminal litteratur


Kriminalitet i fokus

Kriminallitteratur er blant de mest populære sjangrene for bøker. Dette fordi man her blander sammen en verden av mystikk, gåter, spennende handlinger, mord, intelligens og overraskelser. Her handler alt om noe som har skjedd, og hele romanen bygges rundt denne hendelsen. Kriminal litteratur fokuserer på arbeidet rundt forklaringen på mysteriet – hovedpersonene prøver å forstå hva som har skjedd og hvorfor det skjedde. Hvem som står bak, hvor man finner personen/e, og hva selve ideen bak handlingen var. Kriminallitteratur fokuserte tidligere på mer okkulte ting, og flere bøker inneholdt magiske krefter og/eller det utenomjordiske (spøkelser, trollmenn osv.). Nå om dagen handler krimromaner helt og holdent om vår egen fysiske verden. Selve formålet med moderne krim er å vise at ingenting er umulig å forklare. Selv de vanskeligste tvister og uforutsette detaljer kan legges sammen til et stort puslespill, og det er opp til hovedpersonene å klare dette.

Tidlige krimromaner

Den mest kjente forfatteren innen denne rimelig nye sjangeren er Edgar Allan Poe. Amerikaneren skrev gripende, innviklede fortellinger om alt det mystiske her i verden, og mange av hans bekjente beskrev selv forfatteren som en meget makaber skikkelse. Han regnes som den første til å skrive en ekte kriminalroman, og hans utrolige sans for detaljer, for det på kanten av umulige, for beskrivelser som kan strekke seg ut over hele sider og lidenskap for det han drev med gjenspeiles i alle hans verk. Poe var blant de første til å faktisk leve av sin forfattervirksomhet, og i disse dager har man en egen litteraturpris innen krimsjangeren oppkalt etter ham. Norske forfattere begynte å skrive om mord og gåter omtrent på samme tid om Poe – her har spesielt Mauritz Hansen skilt seg ut fra resten. Det går fortsatt debatter rundt hva som virkelig er «krim», og flere videre sjangre har vokst frem fra dette brede begrepet. En av dem er detektivromanene vi alle kjenner til.

Detektiver vokser frem

Ikke lenge etter at bøkene til Edgar Allan Poe ble populære verden rundt, begynte detektivromanene å dukke opp. Her fokuserte man i stedet på én detektiv som fortellingene handler om. Disse hovedpersonene måtte løse de mest mystiske, underlige og uforståelige gåtene, og vi som lesere fikk følge deres tankegang gjennom hele prosessen. Det er her Sherlock Holmes kommer inn i bildet – trolig verdens mest kjente detektiv. Den første boken om Sherlock dukket opp i 1887, og til sammen skrev forfatteren Arthur Conan Doyle hele 56 noveller og 4 romaner om den britiske detektiven. Vi er alle kjent med Sherlock Holmes og doktor Watson gjennom den nylige TV-serien, men en rekke andre filmer og serier har blitt skapt med denne særdeles smarte detektiven i fokus. Man har også Agatha Christie, den verdenskjente forfatteren som har solgt over en milliard bøker. Hun skrev om detektiven Hercule Poirot – mange av oss husker ham fra TV-seriene med David Suchet i hovedrollen. Christie skrev 33 noveller og 50 korte historier om Poirot.

Politiromaner

Den seneste trenden innen kriminallitteratur er såkalte politiromaner. Disse har fått særdeles mye fokus det siste tiåret, etter at flere spennende TV-serier som CSI dukket opp. Her har man fortsatt kriminaliteten i fokus, men i stedet for én genial detektiv får man i stedet følge det innviklede politiarbeidet som skjer bak kulissene hver gang et mord skjer. Man får bli kjent med de ulike prosessene innen oppklaring av diverse gåter, og forstår straks at ulike politibetjenter gjerne spesialiserer seg på forskjellige ting. Enkelte av bøkene foregår i fiktive byer, mens de fleste tar for seg reelle omgivelser og bruker ekte historier fra politiarbeidet som inspirasjon. Jo Nesbø er trolig den mest kjente forfatteren der ute for øyeblikket om man ser på politiromaner. Bøkene om Harry Hole har gått verden rundt og selges ut nesten like fort som de når ut til forhandlerne.

Privacy Policy