Om klassisk litteratur

Klassikere – verdt å lese

Klassisk litteratur har ikke blitt «klassisk» uten grunn. Det er mange grunner til å gå gjennom disse historiske bøkene – først og fremst fordi de faktisk har overlevd gjennom hundrevis av år. En bok overlever sjeldent mer enn ett år dersom den er dårlig. Man slutter å trykke den, og etter kort tid er det som om den aldri har eksistert, bortsett fra de få hyllene den står på. Klassiske bøker har blitt solgt som varmt hvetebrød gjennom over flere tusen år (enkelte av dem), derfor er det tydelig noe spesielt med dem. De er enten såpass godt skrevet at man blir fanget opp av en helt ny verden, eller så inneholde se ekstremt viktige/unike ideer at alle verdens mennesker bør lese dem i løpet av sitt liv. Klassikere utvikler dine tanker, din forståelse for omverdenen. Uansett om det er snakk om store vitenskapelige bind eller filosofiske bøker, uansett om vi snakker anti-utopier eller levende eventyr. Klassisk litteratur kan være vanskelig å lese, men kunnskapen man tar til seg er uvurderlig.

Tidlige klassikere

Ser man to tusen år tilbake i tid (og mer), finner man som regel de store tenkerne fra Hellas og Romerriket. De skrev en rekke bøker som deretter ble vanlige i de tidligste skolene og universitetene. Oldtidens tenkere var menn uten like, deres tanker er fortsatt aktuelle den dagen i dag og man har enorme mengder lærdom å ta til seg fra deres bind. Plato, Aristoteles, Sokrates – den sistenevnte regnes faktisk til å være grunnleggeren av den Vestlige filosofien. Odysseen av dikteren Homer er også en av de mest klassiske bøkene man fortsatt får kjøpt (den ble skrevet cirka 2800 år siden!). Bibelen regnes forresten også til å være klassisk litteratur, for selv om fortellingene om det overnaturlige selvsagt er vås, er det fortsatt mye lærdom man kan hente fra verdens mest solgte bok (ja, Bibelen er fortsatt på toppen av alle salgslister).

Senere klassikere

Etter hvert som tiden gikk begynte sjangrene innen litteratur å dele seg opp, samtidig som antallet lesere vokste. Allerede fra middelalderen ble det klart at enkelte bøker var mye bedre enn andre. William Shakespeare er uten tvil en av de viktigste forfatterne i menneskenes historie, og de fleste av oss kjenner til minst et par av hans verk – Romeo og Juliet, for eksempel? Hamlet? Så har man klassiske forfattere som Victor Hugo, Alexandre Dumas, Charles Dickens, Leo Tolstoj, Fyodor Dostojevskij, Albert Camus, Mark Twin. Hvis man er glad i bøker, bør man absolutt ha minst én av deres verk stående på hylla. Disse forfatterne har formet verdenen vi lever i, de har endret våre sinn og er blant de mest innflytelsesrike menneskene vår verden har sett.

Bøker for profesjonelle

En annen grunn til å lese klassisk litteratur er utviklingen av sinnet. Klassiske bøker hjelper hjernen vår med å nå nye høyder, tenke i nye baner, se ting på andre måter. Derfor bør du absolutt kjøpe deg en samling av klassikere, spesielt dersom du studerer eller ønsker å klatre raskere opp karrierestigen. Først og fremst vil du utvikle ordforrådet ditt med ord som kanskje ikke brukes like ofte lenger. Dermed vil du straks stråle av intelligens når du prater med folk. Deretter vil du lære å se ting fra ulike sider, forstå ting mer i bredden. Dette vil gjøre det enklere å komme seg rundt problemer og utfordringer. Klassisk litteratur er som en studie i seg selv, en utdanning. Alt man lærer seg vil forbli i ditt hode resten av livet, og du vil meget sikkert forandre deg drastisk som person så fort du begynner å lese slike bøker. Begynn rolig, og jobb deg nedover langs listene med klassikere man bør lese!

Privacy Policy